Kuduz Nedir? Kuduz Hayvan Belirtileri Nelerdir?
Hayvanlardan insanlara bulaşan kuduz hastalığı, hem insanlar hem de hayvanlar için ölümcül bir hastalıktır. Kuduz Nedir? sorusu temel tanımı ile, beyin dokusunda iltihap meydana getiren bir virüs hastalığı olarak yanıtlanabilir. İnsanlar ve memeli hayvanlarda karşımıza çıkan bu hastalık, öncelikli olarak merkezi sinir sistemini etkilemektedir.
Kuduz virüsü taşıyan hayvanlardan insana geçen kuduz hastalığı, insanlar ve hayvanlarda belli başlı belirtiler göstermektedir. Kuduz hastalığı genel olarak başlangıç dönemi, saldırgan dönem ve felç dönemi olarak üç safhaya ayrılır. Başlangıç dönemi ortalama 2-3 gün sürmekle birlikte belirtiler bu dönemde başlar.
Kuduz belirtileri arasında; davranış bozuklukları, beden ısısı değişimi, yutkunma güçlüğü ve ısırılan bölgede duyu değişikliği hem hayvanlarda hemde insanlarda benzerdir. Bunun dışında insanda kuduz belirtileri başlangıçta grip belirtileri ile ortak gibi görünse de bu belirtilere halüsinasyon, aşırı tükürük salgılanması, bilinç kaybı, sudan korkma ve felç eşlik eder.
Kuduz Hastalığı Nasıl Bulaşır?
Kuduz hastalığının temel sebebi, zoonal bir virüs olan kuduz virüsüdür. Bu virüs, kuduza yakalanmış hayvanlar tarafından çeşitli yollarla insanlara geçebilmektedir. Peki kuduz hastalığı nasıl bulaşır?;
- Kuduz virüsü taşıyan bir hayvanın ısırması, tırmalaması veya yaralaması,
- Kuduz hayvan salyasının çatlak veya sıyrık deriye teması,
- Kuduz hayvan salyasının ağız, burun ve göze teması,
- Kuduz hayvan eti ve sütünün çiğ olarak tüketilmesi ile bulaşır.
Bu kapsamda kuduz köpek ısırırsa ne olur? sorusu için kuduz virüsü bulaşma ihtimali meydana gelir cevabı verilebilir.
Hayvanlarda Kuduz Belirtileri
Ölümcül bir hastalık olan kuduz, insanların yanı sıra hayvanlarda da belli başlı belirtilerle kendini gösterir. Kuduz kedi belirtileri ve kuduz köpek belirtileri;
- Hayvanın genel huylarında değişimler,
- Korkaklık, saldırganlık gibi aşırı tepkiler,
- Şiddetli ısırma eğilimi,
- Yutkunma güçlüğü ve salya akıntısı,
- Vücut kasılmaları
- Felç durumu, kuduz hayvan belirtileri arasında sayılabilir.
Kuduz Tanısı Nasıl Konulur? Tedavisi Var Mı?
Kuduz belirtileri gösteren hayvan ve insanlarda teşhis son derece önemlidir. Kuduzu önlemek amacıyla kuduz bulaşma yollarından herhangi biriyle temas halinde kalınması durumunda acil olarak bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Kuduzun kesin tanısı laboratuvar ortamında yapılmaktadır. Ölümcül bir hastalık olan kuduz ile ilgili en çok merak edilen soru ise kuduzun tedavisi var mı? sorusu oluyor. Hastalığın kesin tedavisi bulunmamakta olup virüsün merkezi sinir sistemini etkilemesiyle birlikte hastalık ölümle sonuçlanır. Ancak kuduz aşısı ile hastalık önlenebilir.
Kuduz Aşısı Uygulanması Gereken Durumlar
Ölümcül kuduz hastalığını önleyen kuduz aşısı için, ‘hayat kurtarıcı’ tanımı yapılabilir. Kesin tedavisi bulunmayan kuduz hastalığı için önleyici uygulama hiç kuşkusuz kuduz aşısıdır. Peki kuduz aşısı uygulanması gereken durumlar nedir?;
- Önleyici aşı uygulaması kapsamında temas öncesi, kuduz araştırma laboratuvarlarında çalışanlara,
- Kuduz teması bulunabilecek işlerde çalışanlara,
- Yaban hayatında yer alan kişilere,
- Kuduz riski bulunan ve herhangi bir tıbbi yardım alınamayacak yerlere seyahat eden kişilere,
- Kuduz bulaşma yollarından herhangi biriyle temas halinde kalan kişilere kuduz aşısı uygulanmalıdır.
Kuduz Aşısı Kaç Saat İçinde Yapılmalı?
Kuduz riski taşıyan temas sonrası olabilecek en kısa sürede aşıya başlanmalıdır. Ölüm riski taşıması daima göz önünde bulundurulmalı, kuduz bulaşma yollarından herhangi biriyle temas halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Doktor tarafından belirlenen takvim doğrultusunda kuduz profilaksisi uygulamaları gerçekleştirilmelidir. Virüsün kuluçka dönemi sonrası belirtiler göstermesi ile birlikte hastalığın ölümle sonuçlanacağı unutulmamalıdır.