Kedilerde İshal Neden Olur ? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Patili dostlarımız olan kediler insanlar gibi günlük ihtiyaçlarını sahipleri sayesinde karşılarlar. İnsanlar gibi onlar da hastalanırlar. Özellikle ishal problemi ile çok sık karşılaşırlar. Kedilerde ishal problemi ciddi bir durum olabilir. Stres ve beslenme şartlarından dolayı oluşan bu sağlık problemi kediler için çok rahatsız edici bir durumdur. Bu tür hastalıklar çok kolay şekilde yayılır. Eğer kısa sürede tedavi edilmezse ölümcül olabilir. Vakit kaybetmeden kedinizi veterinere götürmelisiniz.
Kedilerde ishal problemi ile ilgili tüm bilgileri bu içeriğimizden öğrenebilirsiniz.
Kedilerde İshal Neden Olur?
Kedilerde ishal problemi farklı nedenlerden dolayı kaynaklanmaktadır. Beslenme alışkanlığı da bu nedenlerden birisidir. Kediler, insanların tüketmiş oldukları gıdaları çok severler. Ancak bu gıdalar kedilerin ishal olmasına neden olabilir. Sokak ve ev kedisi olması fark etmiyor. Bunun dışında kedi mamalarının değişmesi de ishal problemini ortaya çıkaran etkenlerden birisidir. Sağlık açısından mamaların değişmesi gerekiyorsa da ishal gibi bir takım problemler çıkaracaktır. Eğer ishal problemi hayati bir değer taşıyorsa veteriner kontrolünde kedinizin muayenesini yaptırmalısınız. Veteriner; kan tetkikleri, röntgen, biyopsi gibi yöntemlerle ishalin nereden kaynaklandığını teşhis edecektir.
Kediler, aşağıda yazılan nedenlerden dolayı ishal olmaktadır:
- Beslenme şartları
- Virüsler
- Stres
- Parazit
- Bağırsaktaki bakteriler
- İltihaplar
- Zehirlenme
Kedilerde İshal Belirtileri Nelerdir?
Kediler de ishal belirtileri kolay bir şekilde anlaşılabilir. İshal olan kediler, sık tuvalete çıkarlar. Dışkısında kan ve parazit görülebilir. Tuvaletini tutamama durumunda evin farklı yerlerine tuvaletini yapabilir. İshal probleminin uzun sürmesi durumunda veteriner kontrolünde tedavi edilmesi gerekir. Minik dostlarımızdaki ishal belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz;
- Dışkısının sulu olması
- Ateş
- Mide ağrısı
- Şişkinlik
- Kilo kaybı
- Kusma
- İştah Kaybı
- Yorgun hissetmek
- Halsizlik
- Mide bulantısı ya da kusma
Kedilerde İshal Tedavisi
İlk olarak ishal geçene kadar kedilere katı besinler vermemelisiniz. Sadece sıvı besinler vermeniz gerekiyor. 12 ile 24 saat arasında ishal geçmezse veterinere götürmelisiniz. Veteriner önerisi haricinde kontrolsüz şekilde ilaçlar verilmemelidir.
Aksi halde ishalin yanı sıra mide ile ilgili diğer problemler ortaya çıkabilir. Beslenme sırasında yağlı, sindirimi zor ve büyük lokmalarla mama vermekten kaçının.
Bu içeriğimizde Kedilerde İshal Neden Olur? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri konusunu sizler için hazırladık. Umarım içeriğimiz sizler için faydalı olmuştur.
Diğer içeriklerimizi incelemek için sitemizi takip etmenizi tavsiye ediyoruz.