Kediler Uyurken Neden Titrer?
Kedilerin uyurken titremesi kedi sahiplerinde endişeye neden olsa da genellikle bu oldukça normal bir durumdur. Kedilerde ortaya çıkan titreme, kedilerin vücut ısısını düzenleyerek rahatlamalarını sağlar. Titremek, kedilerin tüylerini düzgün bir biçimde taramalarına ve vücutlarının ısınmasına da yardımcı olur. Aynı zamanda titreme davranışı kasları gevşetir ve mutluluk hormonu salgılanmasını sağlar. Kedilerin uyurken titremesi genellikle çok belli olmaz fakat belirgin bir titreme gözleniyor ve farklı anormal davranışlar ortaya çıkıyorsa bir veteriner hekime danışmakta fayda vardır. Kediler uyku sırasında tıpkı insanlar gibi rüya görür. Derin uyku sırasında da titremelerle karşılaşılabilir.
Ayrıca bkz: Kedilerde İshal Neden Olur ? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Kediler Neden Titrer?
Kediler; üşüdüklerinde, korktuklarında, farklı bir ses duyduklarında titreyebilirler. Titreme davranışı çoğu zaman herhangi bir sağlık probleminin habercisi değildir fakat kimi zaman çeşitli hastalıklar da titremeye neden olabilir. Kan şekerinin düşmesi olarak tanımlanan hipoglisemi, kedilerin titremesiyle bağdaştırılabilecek hastalıklardan bir tanesidir. Hipoglisemi hastalığı kedilerde insanlarla aynı belirtileri gösterir. Kediler uzun süre yemek yemediğinde titreme ortaya çıkabilir. Eğer kediniz uyku sırasında titriyor ve buna uyuşukluk, kusma, iştahsızlık, vücut sertleşmesi, sarsıntılı yürüme gibi çeşitli problemler eşlik ediyorsa titreme durumu bir hastalığın habercisi olabilir. Ek olarak ortada herhangi bir rahatsızlık varsa kediler yalnızca uykularında değil, uyanık olduklarında da titreme belirtileri gösterirler. Böyle bir durum gözlemleniyor ise bir veteriner hekime danışmakta fayda vardır.
Kedilerin Uyku Esnasında Titreme Nedenleri Nelerdir?
Kedilerin uyku esnasında titremesi çoğu zaman endişe edilecek bir durum değil, doğal bir davranıştır. Kediler titrediğinde vücut ısıları düzenlenir ve rahatlama sağlanır. Uyku sırasında yaşanan titremeler kedilerin vücutlarını ısıtır ve gergin kaslarının gevşemesini sağlar. Kediler bu titremeler sonucunda daha mutlu ve rahat hisseder. Fakat bu titremeler farklı sebeplerle de ortaya çıkabilir. Kedilerin uyku esnasında titremesine sebep olabilecek hastalıklar nelerdir?
1- Hipoglisemi
Hipoglisemi insanlarda da rastlanan ve kan şekeri düşüklüğü olarak bilinen bir hastalıktır. Kedilerde uzun süreli açlıklar sonucunda hipoglisemi görülebilir.
2-Hipertermi
Hipertermi yüksek ateş anlamına gelir. Eğer kediniz uykusunda titriyorsa bunun nedeni ateşinin yükselmesi olabilir. Titreme sebebinin yüksek ateşe bağlı olduğunu düşünüyorsanız veteriner hekime danışmanızda fayda vardır.
3-Zehirlenme
Kediler titremenin yanında kusma gibi belirtiler de gösteriyorsa titreme sebebi zehirlenme olabilir.
4-Hipotermi
Kedinin üşümesi ve vücut ısısının düşmesi hipotermiye sebep olabilir. Nefes almakta zorlanma, düşük kalp ritmi, göz bebeklerinde büyüme gibi belirtiler hipotermide ortaya çıkar. Kediniz bu belirtileri gösteriyorsa veteriner hekimle görüşerek durumu anlatabilirsiniz.
5-Epilepsi
Epilepsi hastalığı tıpkı insanlardaki gibi kedilerde de nöbetler halinde yaşanır. Düzenli egzersiz, konuşarak kedinizi rahatlatma gibi şeyler epilepsi nöbetinin bitmesine katkı sağlayacaktır.
6-Acı Çekme
Eğer kediniz fiziksel olarak bir acı ya da ağrı hissediyorsa buna titremeyle tepki veriyor olabilir.
7-İç Parazitler
Kedinizde bulunan iç parazitler onu hasta ederek titremesine sebep olabilir. Aşırı zayıflama, karın ağrısı, dışkıda kan, titreme gibi durumlar gözlemleniyorsa kedinizde iç parazit olabilir.
8-Stres
Tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerdeki stres de titremeye neden olabilir.
9-Tümörler
Kedilerde ortaya çıkan iyi ya da kötü huylu tümörler titreme davranışını ortaya çıkarabilir.
10-Vitamin ve minerallerin azalması
Kedinizin vitamin ve mineral eksikliği yaşaması da titremelere sebep olabilir. Böyle bir durumda kediye vitamin ve mineral takviyesi yapmak gerekir.
11-Parkinson
Kedilerde titreme parkinson sebebiyle oluşabilir.
Kedilerde Titreme Nasıl Önlenir?
Kedilerde titremeyi önlemek için öncelikle titreme nedenlerini doğru bir biçimde tespit etmek gerekir. Kedilerinizin aşılarının tam olması, kaliteli ve besleyici mamalarla beslenmesi, kedinin yaşam alanında zehirli bitki ve kimyasalların yer almaması gibi önlemler kedilerde hastalık nedenli oluşabilecek titremelerin önüne geçebilir. Hastalık dışında uykuda görülen titremeler normaldir ve kedinizin daha mutlu, enerjik bir ruh haline bürünmesini sağlayabilir. Bu nedenle farklı belirtiler eşlik etmiyorsa ve kedinizde herhangi bir anormal davranış yoksa kedinizin uyku sırasında titremesinden endişe etmenize gerek yoktur.