Fırsatlar

Köpek ve Kedi Kimliği Nasıl Çıkartılır?

24-02-2023 14:29
Köpek ve Kedi Kimliği Nasıl Çıkartılır?

Evcil hayvan sahiplerini yakından ilgilendiren bir konu olan hayvan kimliği zorunluluğunu son zamanlarda daha sık duyuyoruz. Bununla birlikte hayvanların sağlık takipleri yapılabiliyor ve kaybolma gibi durumlara karşı da önlem alınmış oluyor. İlk olarak 2018 yılında yayınlanan Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmeliği ile hayvanların kayıt altına alınması gerekliliği belirtilmiştir. İçerisinde çip sistemini barındıran bu yönetmelik 2022 yılının sonuna kadar zorunlu tutulmuştu. Ancak yoğunluk sebebiyle ve çiplerin bazı noktalarda bitmesinden dolayı 2023 yılı içerisinde de belirlenen tarihlere kadar hayvan sahipleri (kedi, köpek ve gelincik) veterinerlerde, ilçe tarım müdürlüklerinde çip taktırma işlemini yapabiliyor. Köpek ve kedi kimliği nedir, hayvan kimliği nasıl çıkartılır sorularının detaylı olarak ele alındığı yazımızı inceleyerek konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. 

Önerilen İçerik : Kedi ve Köpeklerde Pika Sendromu

Köpek ve Kedi Kimliği Nedir?

Aslında kedi ve köpek kimliği, 2018 yılındaki yönetmelik çıkmadan da mevcuttu. Hayvanlarını rutin olarak veterinere götüren hayvan sahipleri, burada kendilerine verilen hayvan kimliği/pasaportu ile işlemlerini kayıt altında tutabiliyordu. Fakat bu verilere sadece o veteriner sahip olabiliyordu. Bunun daha genel bir kayıt sisteminde olması için 2018 yılı itibariyle kimlik ve çip zorunluluğu olan bir yönetmelik çıkarıldı. Kimlikte aşı takvimleri, hayvanın cinsine, yaşına ve hastalıklarına dair notlar yer almaktadır. Buna ek olarak zorunlu hale getirilen mikroçip ise kimliğin etkisiz olduğu zamanlarda çok büyük bir fayda sağlıyor. Evcil hayvanınızın kaybolması durumunda, bulan kişiler veteriner ve ilgili birimlere teslim ettiği takdirde çipten hayvan sahibi bilgilerine ulaşılabilir. Hayvanın aşı ve hastalık durumu kontrolü sağlanabilir. 

Köpek ve Kedi Kimliği Nasıl Çıkartılır?

Ev ve kendi yaşam alanlarınız içerisinde bakımını üstlendiğiniz kedi, köpek veya gelincikler için kimliği şu şekilde çıkartabilirsiniz;


- Bakımını üstlendiğiniz (yeni doğum yapmış ya da bulmuş olduğunuz hayvanlar), sahiplendiğiniz evcil hayvanınızı en geç 3 ay içerisinde İlçe Gıda, Tarım ve Hayvan müdürlüklerine bildirmeniz gerekiyor.


-Tercih ettiğiniz veterinerde ilk muayenesi sonrasında size bir kimlik belgesi/pasaport çıkartılır. Uygulanan aşı ve tedaviler tarihleri ve kullanılan malzemelerle birlikte burada yer alır.


-Mikroçip için ise bu kimlik belgeleri ile birlikte ilçe gıda, tarım ve hayvan müdürlüklerine başvurabilir. Çipte o hayvana özel 15 haneli kod verilir. Kimlikte yazan bilgiler burada da yüklüdür. Erişim izni sayesinde istenilen her an özel bir cihaz yardımıyla görüntülenir.


-Eğer hayvan sahibi değişirse, 15 günlük süre içerisinde bunun aynı kurumlara bildirilmesi gerekiyor. 


-Eğer kimlikler kaybolursa en geç 2 ay için de ilgili kurum ve birimlere durumun bildirilmesi gerekir. 


Kimlik Çıkarılmazsa Ne Olur?

Yürürlüğe konulan yönetmelik ile birlikte hayvan sahipleri, kimlik ve mikroçip kuralına uymazsa cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalabilir. Hayvanın veya kimliğin kaybolması durumunda en geç 2 ay içerisinde kayıp bildiriminin ilgili kurumlara yapılması gerekir. Aynı şekilde hayvan sahibinin değişmesi de 2 ay gibi bir süre içerisinde bildirilmelidir. 

Köpek ve Kedilerde Kimlik ve Mikroçipin Önemi

Kedi kimliği veya köpek kimliği çıkartmak, hayvan hakları açısından da önemlidir. Çünkü günümüzde birçok kişinin bir hevesle sahiplenip aldığı evcil hayvanları dışarı bıraktığı oluyor. En temelde bunun önüne geçebilmek adına kimlik ve mikroçip zorunluluğu getirilmiştir. Bu şekilde hayvan sahipleri, kaybolma durumlarında en geç 2 ay içerisinde durumu bildirmezler ve hayvanları bu süreden uzun bir dönem sonra bulunurlar cezai işlem uygulanır. Ancak tabii burada hayvan sahipleri de korunmaktadır. Özellikle mikroçip sayesinde hayvanları kaybolan kişiler durumu bildiriyor. Hayvanlar bulundukları takdirde mikroçipten sahiplerinin iletişim bilgilerine ulaşılabiliyor. 


Bir diğer önemini ise hayvanların aşılarının, tedavilerinin dijital ortamda da saklı tutulması olarak söyleyebiliriz. Farklı veteriner veya acil müdahale gibi durumlarda kimlikten, mikroçipten hayvanın sağlık geçmişi kontrol edilebilir. 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.